Slaapgebrek
Pieter (6) wordt iedere nacht gillend wakker van ‘gekke dromen over monsters’. Dus komt papa of mama in actie om Pieter gerust te stellen. Pieter valt weer in slaap en wordt vervolgens in paniek wakker als hij merkt dat papa of mama er niet meer is. Dit gaat al enkele maanden zo en alledrie lijden ze onder het slaapgebrek. De slaapproblemen zijn begonnen nadat Pieter even alleen in het huis opgesloten heeft gezeten. Moeder was buiten, de deur viel in het slot en Pieter raakte in paniek.Â
hulpeloos
Na het intakegesprek start Pieter op mijn advies direct met de ‘droomreis’. Dit ‘slaapverhaal’ vol met therapeutische suggesties heeft al vele kinderen geholpen aan een betere nachtrust en meer zelfvertrouwen. Een week later is het effect al merkbaar: Pieter heeft al vier nachten doorgeslapen!
Pieter neemt voor de eerste kindsessie in mijn praktijk zijn vader mee. Als ik vraag of hij zelf rond wil kijken bij al het speelgoed of dat hij een rondleiding wil, kijkt Pieter met grote hulpvragende ogen naar zijn vader. Vader en ik wachten rustig af en Pieter maakt aarzelend zijn keuze. Pieter ontdooit langzaam en vertelt dat hij van zijn gekke dromen af wil. Als ik verder vraag, klapt Pieter dicht en kruipt bij papa op schoot en blijft daar zitten, minutenlang. Als ik probeer contact te maken, kruipt hij nog dieper bij papa weg. Ik kan me zo voorstellen dat Pieter echt niet weet wat hij op dit moment kan doen. Is dit ook wat er ’s nachts gebeurd?
‘Ik kan mezelf helpen!’
Ik besluit om handpop mevrouw de ooievaar als hulp in te zetten. Ze vraagt: wat wil jij met het half uur tijd dat je hier nog hebt? Wil je bij papa blijven zitten? Of wil je iets anders kiezen om te doen? Pieter kijkt verbaasd op en kiest een spelletje. Blijkbaar had Pieter even een hulplijntje nodig om weer in zijn eigen kracht te komen. Pieter heeft een hoop lol met de spelletjes en zegt steeds duidelijker wat hij wil.
In de kindsessies werken we op verschillende manieren aan het vergroten van de zelfredzaamheid van Pieter, zowel overdag als ’s nachts. Zodat Pieter leert wat hij kan doen als hij zich hulpeloos voelt. Zijn ouders geef ik tips hoe ze Pieter hierin kunnen begeleiden. Aan het einde van de derde sessie zegt Pieter: ik ben klaar hier. Ik heb geen last meer van ‘gekke’ dromen. Ik kan nu mezelf helpen!
Wil je meer verhalen lezen uit de praktijk? Wil je handige tips ontvangen?
Schrijf je dan in voor Kind-wijzertje. Deze nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar.