5 tips bij pesten

Je kind komt met een signaal over pesten. Misschien wordt je kind gepest, of heeft hij last van pesten in zijn omgeving of pest hij zelf anderen. Wat kun je doen in geval van pesten?

1. Breng samen de situatie in kaart

Praat, vraag door, luister zo open mogelijk naar je kind. Parkeer je eigen emoties en gedachten op dit moment.

Door de situatie na te spelen met speelgoed, zoals poppetjes, playmobil, lego, blokjes, knuffels kunnen kinderen vaak makkelijker vertellen wat er aan de hand is.

Onderzoek wat de ernst van de situatie is. Gaat het om een incident of gaat het om structureel pesten? Vraag waarmee je je kind kunt helpen.

2. Zorg voor de binnenwereld

Geef aandacht aan de gevoelens en gedachten die het pesten oproept bij je kind.

Geef eerst erkenning aan deze gevoelens en biedt troost. Als je kind zich vanbinnen weer rustig en ok voelt, kun je verder met stap 3.

3. Oefen met je kind: doe slimmer!

Oefen hoe je kind een pestsituatie kan stoppen door het stellen van een vraag vanuit een zelfverzekerde houding. Voor inspiratie zie hieronder de poster ‘doe slimmer’.

Met het stellen van een vraag, pak je de regie om uit de vervelende situatie te stappen. Ook zorgt een vraag er automatisch voor dat de ander gaat nadenken over een antwoord. En een vraag zorgt voor verwarring, het is een onverwachte reactie.

Oefen samen door afwisselend rollen van pester, gepeste en meeloper te spelen. Voor kinderen is het vaak makkelijker om dit te spelen met poppetjes, knuffels of autootjes.

Maak plezier tijdens het oefenen door overdreven typetjes te spelen, grappige stemmetjes te gebruiken etc.

Je zal tijdens het oefenen merken dat het uit de pestsituatie stappen, steeds makkelijker zal gaan!

pesten stel een vraag

4. Zorg voor jezelf

Vraag jezelf: wat doet het mijzelf als mijn kind gepest wordt? Wat roept dat voor gevoelens en gedachten op?

Als ouder heb je zo je eigen geschiedenis. Misschien ben jezelf als kind gepest en komt er oud zeer boven? Merk je dat je ‘overreageert’ op de verhalen van je kind?

Onderzoek wat je voor jezelf hierin nodig hebt. Er over praten met je partner, een vriend(in), een andere moeder is vaak helpend. Zodat je vanuit een open en liefdevolle blik weer naar je kind en zijn situatie te kunnen kijken.

5. Meer nodig? Onderneem samen actie!

Gaat het om een incident of is er meer aan de hand? Maak pesten bespreekbaar bij leerkracht(en), kinderen, ouders en zorg voor een gezamenlijke aanpak.

Heeft je kind last van pesten? Wil je meer weten over hoe je als ouder je kind kunt helpen? Neem contact op, ik sta je graag te woord!

Wil je meer verhalen lezen uit de praktijk? Wil je handige tips ontvangen?

Schrijf je dan in voor Kind-wijzertje. Deze nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar.