Je aandacht kun je trainen, net zoals je je spieren kunt trainen door te sporten. Iedere dag gaan er wel 50.000 tot 60.000 gedachten door ons hoofd. Gedachten gaan over toen of straks en leiden ons af van het NU. Het NU waarin je bijvoorbeeld het huiswerk je aandacht vraagt. Of het schrijven van dit blog :).

Concentreren kun je leren:

1. Merk op dat je aandacht afdwaalt

De eerste stap is het opmerken dat je aandacht is afgedwaald. Onze mind heeft de neiging om heel regelmatig een afslag te nemen, weg van de taak waar je mee bezig bent (je huiswerk, de instructie van de leerkracht etc). Op het moment dat je merkt dat je gedachten een afslag hebben genomen, is de eerste stap om dit zonder oordeel op te merken.

2. Feliciteer jezelf!

Je hebt opgemerkt dat je aandacht is afgedwaald: gefeliciteerd!
Knap dat je het opmerkt en praat op een milde, vriendelijke manier tegen jezelf.

Weersta de mogelijke verleiding op te mopperen op jezelf ‘omdat je al weer was afgeleid’.

Het werkt prettiger en beter om te zeggen: ‘gefeliciteerd, ik heb opgemerkt dat mijn aandacht was afgedwaald’.

3. Kies waar je je aandacht op wilt richten

Maak nu de keuze, waar wil je je aandacht nu op richten. Op de taak waar je mee bezig was, of kies je ervoor om bv juist even te dagdromen. Weet dat je steeds een opnieuw keuze kunt maken waarop je je aandacht wilt richten.

4. Train je aandachtsspier

Om bovenstaande stappen steeds makkelijker uit te kunnen voeren, kun je de aandachtsspier hierin te trainen. Oefening uit de mindfulness en yoga zijn hier heel geschikt voor. VGZ heeft een gratis en goede app, waar je allerlei oefeningen vindt van verschillende tijdsduur. Door een oefening te doen, zul je merken dat je relaxter en met meer focus aan het werk kunt.

Op mindgymvoorkids staan ook diverse oefeningen, waaronder het trainen van je laserstraal van aandacht.

Yoga is een fijne manier van het oefenen van je bewustzijn. Door het doen van lichamelijke oefeningen met aandacht voor de ademhaling train je je bewustzijn. Op youtube vind je allerlei filmpjes en voor de jongere kinderen is er bij Zappelin nu ook yoga.

5. Onderzoek waar je aandacht wel naar toe gaat

Merk je dat het concentreren toch niet wil lukken? Maak dan eens tijd om te onderzoeken waar je aandacht steeds naar toe wordt getrokken. Zijn er terugkerende dingen die aandacht vragen?

Misschien merk je op dat je (of je kind) last hebt van belemmerende gedachten? Zoals het gaat me toch niet lukken, of ik kan het toch niet’.

Of is er iets anders dat het leerproces bemoeilijkt?Misschien is het steeds heel druk in je hoofd? Dan kan ik je leren hoe je je hoofd kunt opruimen, zodat er rust in je hoofd ontstaat. En ruimte om je beter te concentreren.

Wil je meer weten over ‘concentreren kun je leren’? Neem dan contact op, ik denk graag geheel vrijblijvend met je mee.

Wil je meer verhalen lezen uit de praktijk? Wil je handige tips ontvangen?

Schrijf je dan in voor Kind-wijzertje. Deze nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar.