Door welke bril kijk jij?
Door welke bril kijk jij naar gedrag? In deze blog wil ik je uitnodigen om eens vanuit een andere bril te kijken in situaties die wel een frisse blik kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld als je kind weer niet luistert. Of als je zoon zijn kleine zusje slaat. Als je puber jouw vraag negeert en boos wegloopt.
Kijk dan eens met een liefdevolle en milde blik naar jezelf en naar de ander. En ga met je nieuwsgierige bril op zoek naar waar je kind in geraakt is en vanuit welke kant je kind reageert. Net zoals bij Bas die zich heel groot gedroeg door te schelden, terwijl er vanbinnen eigenlijk een heel klein bang jongetje zat.
De ‘grote’
In de begeleiding kijk ik vanuit een integratieve bril naar mensen. Dat betekent dat ik ervanuit ga dat de mens een geheel is, met verschillende kanten in zich. En dat gedrag altijd een reden heeft. Om deze reden te leren kennen, kijk ik vanuit welke kant iemand reageert. Vanuit de volwassen kant (de Grote) is overleg mogelijk in redelijkheid en kun je tot oplossingen komen.
De ‘beschermer’
Als je geraakt wordt in een naar gevoel, dan reageer je vaak automatisch vanuit je afweer (Beschermer) met boos worden, weglopen, de ander beschuldigen etc. Deze Beschermer heeft als doel dat de Grote niet overspoeld wordt door een naar gevoel, vaak ontstaan bij een onverwerkte ervaring in het verleden. Dit noemen we de Kleine als metafoor.
De ‘kleine’
Ouders kunnen vaak gemakkelijker omgaan met de Kleine: als je kind het moeilijk heeft, geef je troost en steun. Met de Beschermer is contact maken echter niet eenvoudig. Je wint het ook niet snel van de Beschermer, want deze heeft als levenstaak de Kleine te beschermen.
En als ouder kun je dan ook geraakt worden in je eigen machteloosheid (bv je kind houdt niet op met gillen). En misschien reageer je dan vanuit je Beschermer door je kind te beledigen (‘doe niet zo kinderachtig’) of bedreig je je kind (‘als je zo doorgaat, dan…’). Terwijl je vanuit je volwassen kant, de Grote, heel anders zou reageren.
Met welke bril kijk jij naar opvallend gedrag bij je kind, je leerling of bij jezelf? Durf jij het aan om met een open en liefdevolle blik op zoek te gaan naar de boodschap die in het gedrag verpakt zit?
Wil je meer verhalen lezen uit de praktijk? Wil je handige tips ontvangen?
Schrijf je dan in voor Kind-wijzertje. Deze nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar.