Bang in de klas

Natuurlijk hebben haar ouders al vaak uitgelegd dat de juf er juist is om te helpen als je iets nog niet weet of snapt. Toch durft Meike haar vinger niet op te steken in de klas, bang dat de juf erachter komt dat ze iets niet weet. Bang voor een slecht cijfer. Bang dat andere kinderen haar uitlachen. Bang dat ze moet huilen en niet meer kan stoppen.

Meike wil schooltje spelen met de knuffels. Mooi om te zien hoe iedere keer weer in het spel tevoorschijn komt wat nodig is. Meike bedenkt dat ik met de hond voor juf speel en dat de les over lidwoorden gaat. Snel improviseer ik wat over lidwoorden en zeg ‘als je het nog moeilijk vind, mag je je vinger opsteken. Dan kom ik je verder helpen’.

De knuffelschool

Het lijkt me een mooi oefenmoment en ben benieuwd wat Meike gaat doen via de knuffels. Meike laat direct de olifant lachen en hard door de klas roepen: ‘Zij snapt het nog niet!’ en wijst daarbij naar het roodborstje. Dit is precies waar Meike zelf bang voor is in de klas. Meike laat het roodborstje zachtjes zeggen: ja, ik kan helemaal geen lidwoorden en ik kan ook niet goed praten.

De juf vraagt hoe hij zich voelt: ‘verdrietig’ zegt Meike namens de vogel. Ik stap even uit mijn rol en vraag aan Meike wat we nu moeten doen. Ze heeft nog geen idee wat ze met het verdrietige vogeltje kan doen. ‘Logisch dat je verdrietig wordt als je moet praten en moet oefenen met lidwoorden. Want vogels praten niet, die zingen juist hun eigen lied’. Hiermee erken ik eerst het verdrietige gevoel en geef ik het ruimte.

Troost

Ik denk dat jij eerst wel wat troost kunt gebruiken, toch?’ Meike pakt met deze tip meteen het roodborstje op om te knuffelen en troostende woorden te zeggen. Al snel stopt het vogeltje met huilen en bedenkt Meike een prachtige oplossing: het roodborstje mag zijn eigen lied zingen voor de klas!

Een week later vertelt Meike trots dat zij nu haar vinger durft op te steken in de klas en de juf om hulp durft te vragen. En bang om te huilen is ze ook niet meer. ‘Want ik weet nu hoe ik mezelf kan troosten en dan stoppen de tranen en komt het weer goed!’

Wil je meer verhalen lezen uit de praktijk? Wil je handige tips ontvangen?

Schrijf je dan in voor Kind-wijzertje. Deze nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar.