Patrick (8 jaar) is een sportieve jongen, boordevol goede, creatieve en fantasierijke ideeën en met een grote kennis over de natuur. Patrick verheugt zich op de kampweek van de voetbal. En hij maakt zich er grote zorgen over, want stel nu dat hij overvallen wordt door een driftbui en hij in zijn woede even niet meer weet wat hij doet.

Ouders gunnen hun zoon een onbezorgde kampweek en dat hij minder last heeft van het pesten in de klas. Nu is er veel onderlinge rivaliteit tussen de jongens in de klas en zijn er pesterijen. Met als gevolg dat Patrick soms driftbuien heeft en daarbij andere kinderen aanvalt, uitscheldt en pijn doet.

Patrick pakt een eenzame wolf die wordt gepest en aangevallen door een heleboel dolfijnen, die hem helemaal insluiten en bedreigen. Deze wolf voelt zich met de dood bedreigt en kan om zelf te overleven eigenlijk niet anders dan de ander aanvallen. En zo is het voor Patrick in de klas soms ook, dan heeft hij het gevoel dat hij aangevallen wordt door een heleboel klasgenoten en hij helemaal in zijn eentje staat. En dan lijkt een driftbui Patrick helemaal over te nemen en kan Patrick nog maar 1 ding denken: de pester moet dood!

Als we samen als spelende en pratende deze gedachte verder onderzoeken, blijkt dat Patrick als vierjarige, op zijn tweede schooldag een heel nare pestervaring heeft meegemaakt. Zo naar, dat hij dacht dat hij doodging. Toen heeft hij gedacht: de pester moet dood! En als hij nu als achtjarige gepest wordt, dan reageert hij nog vanuit de pijn van de vierjarige en kan hij, om zelf te overleven, nog niet anders dan de ander aanvallen in zijn drift.

Naar mijn mening is er in het geval van pesten altijd aandacht nodig voor de situatie in de binnen- en buitenwereld. We oefenen samen aan de hand van de poster ‘doe slimmer’ hoe hij zichzelf uit een pestsituatie kan halen. En vanbinnen leert Patrick zorg te dragen voor zijn eigen nare gevoel als gevolg van het pesten. Dit doet Patrick door de wolf mee naar huis te nemen en hem te troosten zo vaak als nodig is.

Al snel is Patrick veel vrolijker, gaat met meer plezier naar school en komen de driftbuien bijna niet meer voor. Logisch, want Patrick weet nu hoe hij zichzelf kan beschermen en troosten. Patrick verheugt zich op het voetbalkamp, zonder bang te zijn voor driftbuien.