4 Tips voor een ontspannen begin van de dag

Wil je graag op een ontspannen manier de dag met je gezin starten? Maar verloopt de dagelijkse praktijk vaak heel anders? En dat je steeds strijd hebt met je kinderen om ze op tijd op school te krijgen?

De afgelopen tijd had ik iedere ochtend weer opnieuw strijd met mijn zoon van acht jaar. Iedere ochtend opnieuw was hij vooral druk met spelen en ik was druk met hem aansporen: ‘heb je al je tanden gepoetst?’, ‘schiet eens op, je komt te laat op school’. Volgens mijn zoon zeurde ik en ik vond dat hij niet luisterde. Door vier simpele veranderingen verloopt de ochtendroutine bij ons een stuk makkelijker en gezelliger. Deze tips wil ik graag met je delen:

1. Geef je kind een eigen wekker

Door je kind zijn eigen wekker te geven, geef je je kind zelf grip op het tijdstip van opstaan. Sinds mijn kinderen hun eigen lichtwekker hebben, en ik ze dus niet meer iedere ochtend wakker maak, verlopen de ochtenden een stuk relaxter.

2. Kies voor een lichtwekker

Wil je een wekker aanschaffen, kies dan voor een lichtwekker. Het langzaam ontwaken door een wekker die de zonsopgang nabootst is een stuk prettiger dan plotseling gewekt worden door een harde piep.

3. Vraag je af wie er een probleem heeft

Eerst voelde ik het als mijn probleem dat mijn zoon niet op tijd in de klas was, want ik vond het mijn verantwoordelijkheid als moeder en ik voelde me er ook op aangekeken door andere ouders op het schoolplein. Door het inzicht dat mijn zoon te laat in de klas komt en mogelijk daar last van heeft en niet ik, werd het me duidelijk dat hij daar mogelijk zijn eigen probleem en dus eigen verantwoordelijkheid heeft. Ik vertelde mijn zoon, dat ik hem naar school zou brengen, zodra hij er klaar voor was. Dat hij dus zelf kan beslissen of hij op tijd in de klas wil komen.

4. Werk samen met school

Het gaf mij rust om de juf in te lichten over de situatie en hierin samen te werken. We hebben afgesproken dat de juf even informeert bij mijn zoon als hij te laat in de klas komt. En in de praktijk bleek dit bijna niet nodig.

En hoe gaat het nu?

Mijn zoon vindt het fijn zelf grip te hebben op wanneer hij zijn dingen doet, zonder zeurende moeder. Hij kijkt regelmatig even op de klok en houdt nu meestal tijd over om nog even te spelen voordat hij naar school gaat.

En ik? Ik heb geleerd mijn kind weer een stukje verder los te laten en ik geniet van zijn groei in zelfstandigheid en autonomie.

 

‘Maak van de ochtend een fijn moment om samen de dag te starten.’

Wil je meer verhalen lezen uit de praktijk? Wil je handige tips ontvangen?

Schrijf je dan in voor Kind-wijzertje. Deze nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar.