Paniek op de trampoline
Praktijk Kind-wijzer werkt met kinderen vanaf de basisschoolleeftijd en af en toe wordt daar een uitzondering opgemaakt. De vader van Stan (3 jaar) belt me met het verhaal dat zijn zoon al ruim een half jaar in paniek raakt als er in een speeltuin andere kinderen zijn. Vader weet precies wanneer het begonnen is: nadat er een ander kindje boven op Stan sprong op de trampoline.
Blijkbaar was de pijn en schrik toen zo groot, dat dit nog niet goed verwerkt was in het brein. Iedere keer opnieuw als er een kindje in een speeltuin kwam, werd de schrik en paniek van toen weer geactiveerd in het brein.
EMDR storytelling: verwerken van de pijn en schrik
Omdat het duidelijk is waar het begonnen is en Stan destijds 2,5 jaar was, besluit ik EMDR storytelling in te zetten. Dit is toepasbaar bij jonge kinderen tot 2 tot ongeveer 6 jaar. Samen met vader schrijf ik zo feitelijk mogelijk het verhaal en voeg een positief beeld van de toekomst toe: ‘Gelukkig gaan pijn en schrik weer over. Het jongetje weet nu dat hij weg kan gaan als ze het niet meer leuk vindt in de speeltuin. Het jongetje kan nu weer leuk spelen in de speeltuin. Ook samen met andere kindjes. Het jongetje is weer blij in de speeltuin.
Er zijn twee sessies waarbij ik het verhaal twee keer voorlees en ondertussen zachte tikjes op haar knieën geef. Hierdoor worden de hersenen gestimuleerd om alsnog de lichamelijke sensaties van toen, goed te verwerken en ‘op te ruimen’. Na deze twee sessies mailt vader dat ze naar een binnenspeeltuin zijn geweest en dat Stan weer heerlijk gespeeld had met andere kinderen.
Met plezier naar speeltuin
Wat blijft het wonderlijk om te zien hoe een gebeurtenis kan ingrijpen en hoe snel het ook weer opgelost kan worden, zeker bij zo’n jong brein. Wat fijn dat Stan weer met plezier naar de speeltuin kan.
Meer weten?
Wil je weten wat EMDR of EMDR storytelling voor jouw kind zou kunnen betekenen? Neem dan contact op, ik sta je graag te woord!