Stevig

Stevig in het leven staan en gelukkig zijn, dat gun ik ieder mens’ dat was mijn motto. Toch merkte ik de laatste tijd dat het woord stevig niet meer helemaal paste.

Stevig betekent sterk en krachtig, maar heeft voor mij ook de associatie van onbuigzaam. In het woordenboek vond ik ook als omschrijving: flink zijn. En dat is wat vroeger vaak tegen mij werd gezegd als ik emotioneel was: tanden op elkaar en flink zijn. Dit werd met goede bedoelingen tegen mij gezegd.

Tanden op elkaar en flink zijn

Echter, ik vertaalde het ook dat mijn gevoelens als verdriet of angst er niet mochten zijn. Dus zette ik mijn tanden op elkaar, was flink en stopte mijn gevoel diep weg. En stopte daarmee ook een deel van mezelf weg. Gevoelens geven je informatie over wie je werkelijk bent en wat belangrijk voor je is.

Vol vertrouwen in het leven staan

Dus heb ik mijn motto aangepast. Het gaat het verder dan stevig in het leven staan, het gaat over vertrouwen. Vertrouwen op je gevoel. Vertrouwen op jezelf dat op momenten dat het leven pijn doet, je stevig genoeg bent om dat te overleven. Van stevig naar vol vertrouwen in het leven staan.

Stevigheid is een middel voor meer zelfvertrouwen. Iedere begeleiding start met het bewuster maken van alles wat al goed gaat. En het verstevigen van interne hulpbronnen die al aanwezig zijn, bij kind en ouders. En daarmee groeit als vanzelf het vertrouwen. Vanuit dit zelfvertrouwen weet ieder mens zijn eigen passende oplossingen te vinden.

Wil je meer verhalen lezen uit de praktijk? Wil je handige tips ontvangen?

Schrijf je dan in voor Kind-wijzertje. Deze nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar.